Zirkonyum Tedavisi
Zirkonyum diş kaplaması, diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, doku uyumu, sağlamlık ve doğallık alanında günümüze kadar ulaşılmış olan en yüksek kaliteye sahip üründür.
Zirkonyum alt yapı doğada bulunan ve daha kolay anlaşılır haliyle ”granitler” gibi çıkarılan beyaz metaldir. Dolayısıyla günümüzde de halen ağırlıkla uygulanan metal destekli ya da metal altyapılı porselenlerden farkı olarak alt yapısı beyaz renkli porselenler elde edilir. Ayrıca normal metalden baskı ve gerilme kuvvetlerine karşı çok daha dayanıklı oluşu, özellikle ısırma ezme gibi hem yatay hem de dikey kuvvetlerin çokça uygulandığı ağız ortamı için mükemmel bir alternatiftir.
Zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar estetik olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlam olmaları sebebiyle güvenle tercih edilmekteyiz. Zirkonyumla yapılan tedaviler kişilerin yaşam kalitesini artırmaktadır.
Zirkonyum tedavisi hangi diş rahatsızlıklarında kullanılır?
- Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.) renkleşmelerde kalıtsal yapı renkleşmelerinde,
- Önceden dişleri kesilmiş kişilerde,
- Ayrık dişleri birleştirmede(diastema kapama),
- Ağzında metal destekli köprü –kuron(kaplama)olan kişilerde,
- Kırık dişlerin düzeltilmesinde,
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski diş dolgularının düzeltilmesinde,
- Çarpık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde(ortodontik tedavi alternatifi olarak),
- Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde zirkonyum tedavisi uygulanabilmektedir.
Zirkonyum diş kaplamasının klasik diş kaplamasına göre avantajları nelerdir?
• Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
• Zirkonyum ışığı geçiren yapısı ile doğal diş yapısına çok benzer ve ağızda estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tedavisi tercih edilebilir..
• Metal destekli porselenler kuron–köprü (kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre sağlamlığı çok daha yüksektir.
•Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum da ise aynı doğal dişe yakın her türlü ışığı geçirirler.
•Alt yapısında metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Böylece daha estetik bir görüntü sağlanır.
•Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan diş lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
•Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle diş renk değiştirmez.
•Zirkonyum, ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
•Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle diş etinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
• Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurken, metal destekli porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
• Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenlerde yoktur.
•Vücudumuzla mükemmel uyum sağlandığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir.
•Zirkonyum, diş etiyle uyumu çok iyidir ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz.
Zirkonyum diş nasıl hazırlanır?
Zirkonyum dişlerin hazırlanması klasik metal destekli porselenlerle aynıdır ancak farklılık laboratvuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar bilgisayar teknolojisine sahip cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir.
Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.
Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonların da, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.
Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik restorasyonlar da oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.
Zirkonyum diş kaplaması nasıl uygulanır?
Zirkonyum diş kaplaması yapılırken, dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlk işlemde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Daha sonra cad cam sistemine veriler gönderilir. Zirkon bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir. Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuvara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır.
Alt yapılar prova edilir ve üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuvara gönderilir. Zirkonyum porselen diş artık hazırdır.
Diş kaplaması uygulanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır. Bir başka önemli konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda, bu konveksliğe uyumlu olmalıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.
Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir. Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır.
Ten rengi ve göz rengi de dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.
Son provada hastaya dişlerin şekli rengi ve büyüklükleri ile ilgili bir sorunu olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır.Gerekirse hastanın bir yakınının da fikri alınır ve son düzenlemeler yapılarak dişlerin birbirleri ile kapanışları kontrol edilir. Laboratuvardan son şeklini almış olarak gelen dişler hekim tarafından dikkatlice incelenir. Diş hekimi, kole kısımlarındaki kalınlık, ara yüzlerin ve diş eti papil bölgelerinin iyice açıldığından emin olduktan sonra hazırlanmış olan kaplama ağza takılır.
Simantasyon denilen bu aşamada çok önemlidir.
Zirkonyum veya porselen dişleri yapıştırırken kullanılan ilaçlar diş eti altına kaçar ve donan ilaçlardır. Diş eti altındaki ilaç mutlaka tam olarak temizlenmelidir. Simantasyon esnasında diğer bir önemli konu da dişlerin tam oturmasıdır. Genellikle simanın sertleştiği zamanda kaplama yerine tam oturtulamamakta ve bir miktar yüksekte kalabilmektedir. Böyle bir durumda gerekirse yapıştırma simanı tam sertleşmeden yerinden çıkarılıp yeniden yapıştırılmalıdır.
En az yarım saat bir şey çiğnememesi söylenen hasta yeni dişleri ile poz vermeye hazırdır.
Biz Neden Zirkonyum Tedavisini Öneriyoruz?
- Çünkü zirkonyum doku dostudur. Buda bize yapılan porselenin ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı ile ilgili çok uzun seneler hastaya öngörüde bulunmamızı sağlamaktadır. Bu en önemli sebeplerden biridir.
- Yüksek dayanıklılık kırılma dirençleri son derece yeterli ve son derece dayanıklı porselenlerdir. Zirkonyum, yapılan ölçüm ve testler, kullanıcı grupları ve birçok süreç sonucunda dayanıklılığını çok ciddi oranlarda ispatlamıştır.
- Tamamen doğal görünüme en yakın porselenlerdendir. Altında metal yansımasının olmamasından dolayı grimsi-mat görüntü olmamaktadır.
- Isı yalıtımı güçlüdür. Bu nedenle kullandığımız metal alt yapılı porselenlere göre ısıyı dişe daha az gönderdiği için hastalara kullanım rahatlığı sağlar. Hastalarımız hiçbir sorunla karşılaşmadan gönül rahatlığıyla soğuk-sıcak yiyecek ve içecek tercih edebilmektedir.
- Alerjik değildir. Bugüne kadar alerjik reaksiyon göstermesi çok nadir vakalarda rastlanılmıştır.
- Işık geçirgenliği nedeniyle camsı görünür ve hastaya estetik olarak çok daha iyi bir görüntü sunar.
Bu ve bunun gibi sebeplerden zirkonyum günümüzde kullanımı rahat ve tercih edilen estetik olarak da mükemmele yakın başarılı porselen diş çeşididir.